tisdag 10 november 2009

Tokbra klimatkompensation

2-åringen uttryckte för första gången en stark vilja om klädval i morse. När jag som bäst försöker trycka på honom en svart luvtröja säger han bestämt NEJ. En lång harrang kommer ur munnen på honom. Det enda jag förstår är ordet väst. Bestämt ska han ha sin tokorangea Houdiniväst. Det är till att ha smak ändå va? Orange fleece ska det va! Väl på dagis går han stolt runt och visar upp västen för alla barn och alla fröknar som kanske inte riktigt förstår det stora i att ha en orange Houdini väst. Får ta med honom till klättergymet där goda klädval uppskattas.

Något annat som är i väst är Gran Canaria. Dit flyger Novair och Apollo. (Fin övergång va?) Fick meddelande från dem igår att man nu kan klimatkompensera sin resa ombord på flyget genom att köpa drinkar, badbollar och annat trams. Vinsten skulle oavkortat gå till ett komposteringsprojekt i Egypten som visst skulle hindra metangas att läcka ut i atmosfären. (http://www.novair.net/se/channel6/channel6_1/Klimatkompensera.htm) Det är ju brilliant eller hur? Vi kan konsumera oss ur klimatkrisen! Apollo måste visst ha missat att varenda forskare på klimatområdet menar att det är just konsumtionen som är problemet. Jag skulle dessutom gärna vilja se hur beräkningen på klimatkostnaden för produktion, transport och administration av de där kompensationsprodukterna ser ut i förhållande till komposteringsprojektets vinster. Men man ska aldrig vara kategorisk. Vissa delar av den där idén är ändå inte helt tokiga va? Jag har tagit till mig en del och har börjat häva i mig ett par drinkar varje kväll direkt efter jobbet. Ska du verkligen dricka sprit på en måndag, undrar lantliga mamman. Klimatkompensation, älskling, klimatkompensation, säger jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den oranga revolutionen... Den svarta luvtröjan ville han alltså inte ha, kan vara ett tecken på att han inte vill se ut som mediabilden av en proffsdemonstrant. Bra är att killen har ett intresse för kläder och stil, det bör uppmuntras, om inte annat i jämställdhetens namn.

När det gäller dagis är det viktigt att personalen ser till att klädernas utseende inte blir ett hett ämne bland barnen. Det kan man faktiskt uppmärksamma personalen om, så att de helst undviker att själva fälla kommentarer om barnens kläder. T ex "vilken fin klänning du har idag Agnes". En sån kommentar i sig kan verka oförargligt, men stärker barnens uppfattning om att de ska ha kläder som andra tycker är fina. Detta kan i sin tur leda till mobbingliknande situationer och ökad press på barnen.

Klimatkompensation finns inte enligt mig, (om den inte återskapar fossilt bränsle)

Fredrik L